Visie Hans Reijnen

Bijdrage van Hans Reijnen, arts voor homeopathie en bioresonantie

“Ik heb bij u geconstateerd dat u leverstenen heeft”. Deze diagnose stel ik pas sinds december 2008. Tot die tijd bestonden ze voor mij niet omdat mij niet bekend was dat dit überhaupt mogelijk is. Ik werd erop attent gemaakt door een patiënt die ik aan het behandelen was voor chronische vermoeidheid en die nauwelijks baat had bij mijn behandeling. Zij kreeg het boek van Andreas Moritz (de ongelooflijke lever- en galblaaszuivering) getipt door vrienden en is toen de leverreinigingskuur gaan doen. In 8 kuren (1x per maand) heeft zij toen 300 leverstenen uitgepoept en daarna was zij volledig hersteld.

Sindsdien screen ik al mijn patiënten op de aanwezigheid van leverstenen en heb ik kunnen vaststellen dat het vermoedelijk klopt wat Andreas Moritz in zijn boek schrijft: 30-40% van alle westerlingen heeft leverstenen. In twee jaar tijd heb ik maar liefst 1500 patiënten behandeld voor dit probleem met heel goede resultaten. Wij kennen al heel lang de ziekte galstenen in de galblaas maar dat hetzelfde probleem ook kan optreden in de lever zelf is in de geneeskunde niet bekend. Het is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat de galvloeistof geproduceerd wordt door de lever. De galblaas is slechts een ‘voorraadschuur’ met reserve galvloeistof voor als iemand een copieuze maaltijd nuttigt met meer vet dan normaal. Dan geeft de galblaas extra galvloeistof af om alles te kunnen verteren. Als er galstenen kunnen optreden in de galblaas, waarom dan niet ook in de lever. Onderstaand plaatje laat in een oogopslag zien wat er aan de hand is als er leverstenen zijn. Leverstenen zijn meestal niet keihard maar vast elastisch, het zijn kauwgomachtige bolletjes. Pas wanneer ze er al twintig jaar zitten kunnen ze uiteindelijk ook verkalkt raken en dan zijn ze wel keihard.

In het begin (begin 2009) zag ik meestal honderden leverstenen en de laatste tijd is het aantal stenen per patiënt enorm gestegen naar honderdduizenden stenen. Dit betekent dat de stenen niet zo groot kunnen zijn want er is helemaal niet zoveel ruimte in de galgangen. Ik spreek dan ook niet meer van leverstenen maar van leverzand of levergruis. Het is duidelijk dat de galvloeistof is opgedroogd en is gaan klonteren of plakken. Het betekent in ieder geval dat de leverstroom (normaal moet er ongeveer anderhalve liter galvloeistof de lever verlaten) dan totaal is gestagneerd waardoor de lever onmogelijk zijn uitgebreide werk kan blijven doen.


De oogst van een Moritz kuur


Symptomen van leverstenen

Het gekke is dat leverstenen heel vaak weinig of geen aanwijsbare symptomen veroorzaakt. Of anders gezegd: de symptomen zijn er wel maar wij leggen het verband niet tussen de klachten en deze oorzaak. Wat wel opgevallen is: bijna alle patiënten die leverstenen hebben, klagen erover dat ze het altijd koud hebben. Maar dat kan natuurlijk ook andere oorzaken hebben. Hier volgt een overzicht van de symptomen die ik vaak zag:
o gewichtstoename, met name toename van de buikomvang. Een pafferig, opgeblazen uiterlijk. Maar ook magere, tengere mensen kunnen leverstenen hebben.
o een vol bekneld gevoel in de bovenbuik, soms met pijnklachten die maar zelden het karakter van galkolieken aannemen.
o moeheid
o vocht vasthouden: aan benen en armen en soms ook in het gelaat (rond de ogen). Dit kan zowel veroorzaakt worden door een slechtere nierfunctie als door lymfestuwing.
o het ontstaan van allergische klachten (of recidiveren na een ‘opgeschoonde situatie’).
o Falende afweer (vaker infectieziekten)
o te snel optreden van blauwe plekken (stollingsstoornis)
o depressiviteit (drie patiënten vertelden mij: ik ben twintig jaar depressief geweest, en nu is dat helemaal over!!!)
o hoge bloeddruk
o verhoogd cholesterol
o spijsverteringsklachten: indigestie, slecht- of onverteerde ontlasting, ontlasting blijft drijven.
o Ontkleurde ontlasting (stopverf kleurig) en/of roodbruine urine. Dit is een klassiek symptoom dat op afsluiting van de afvoerende galgangen kan wijzen. Het treedt echter maar zelden op.

Ik zou deze rij oneindig veel langer kunnen maken zoals Andreas Moritz in zijn boek ook gedaan heeft. Dit is ook niet zo vreemd als je beseft dat de lever na de hersenen het tweede knapste orgaan is van het gehele menselijk lichaam. Het draagt zorg voor een aanzienlijk deel van de ontgifting van het lichaam. De lever maakt veel chemische stoffen onschadelijk en doodt vele schadelijke ziektekiemen. De lever speelt een grote rol bij een normale spijsvertering. Tevens is het de grootste chemische fabriek in het produceren van heel veel hormonen, enzymen en allerlei tussenproducten van de gehele menselijke biochemie. Het zou hier veel te ver voeren als ik u daar een compleet overzicht van zou geven. Juist de enorme diversiteit van functies van de lever maakt dat het stellen van de diagnose leverstenen een schier onmogelijke opgave is, zeker als je beseft dat ze met reguliere diagnostiek niet aan te tonen zijn. Je zou zelfs kunnen zeggen, net als bij een vitamine B12 tekort, er is geen enkel symptoom dat niet veroorzaakt kan zijn door leverstenen.


Oorzaken van leverstenen

In mijn praktijk heb ik kunnen vaststellen dat het ontstaan van leverstenen vele oorzaken kent. In het rijke westen houden we er een levensstijl op na waardoor de lever het veel zwaarder te verduren krijgt dan vroeger.
We belasten onze lever met:
o overmatig gebruik van stimulantia en genotmiddelen: alcohol, drugs, roken.
o overmatig gebruik van reguliere geneesmiddelen en vaccinaties.
o we drinken absoluut te weinig water. Veel mensen denken: ik drink genoeg thee, koffie en frisdrank en beseffen onvoldoende dat je 6-8 glazen water per dag moet drinken.
o Overmatig eten. We krijgen veel te veel ‘voedsel’ binnen met een te lage voedingswaarde en te weinig voedsel met een hoge voedingswaarde. We krijgen over het algemeen teveel eiwitten binnen en mensen die gezonder willen eten gaan vaak vetten beperken. Terwijl juist ruim vet een krachtige stimulans voor de lever is om door te stromen. We moeten dus meer (gezond!!!) vet eten. We hebben de neiging te vaak te eten (5 of 6 eetmomenten per dag). Dit verstoort onze biologische klok danig.
o Te weinig lichaamsbeweging en teveel stress.
o Heel recent heb ik ontdekt dat leverstenen in korte tijd kunnen ontstaan als bijwerking van UMTS frequenties (GSM verkeer).
o We spugen veel te weinig onze gal. Anders gezegd we onderdrukken onze boosheid veel te vaak. Noordelingen zijn vaak erg beheersd in hun uitingen, ik verwacht dat Italianen, die i.h.a. een meer cholerisch karakter hebben, veel minder last zullen hebben van gal- en leverstenen.

De behandeling van leverstenen

A. Leverreinigingskuur volgens A. Moritz
Geen makkelijke kuur: 6 voorbereidende dagen (1 liter appelsap per dag met alleen lichte kost) en op de zevende dag de echte reiniging met behulp van magnesiumsulfaat opgelost in vier glazen water met in het midden van die dag 100ml pure olijfolie die je dan moet drinken. Diarree van de magnesium en ‘over de kop’ van de olie. Maar het heeft bijna altijd het gewenste resultaat. De stenen, of beter gezegd de ingedroogde vast elastische balletjes, verlaten dan bijna altijd pijnloos de lever en komen in de darm terecht zodat je ze gewoon allemaal kunt uitpoepen.
Altijd het ‘levende bewijs’ dat er ook inderdaad stenen waren. Want tientallen patiënten hebben mij digitale foto’s opgestuurd van hun oogst. Nadeel van de kuur is dat je per keer tientallen, hooguit honderden stenen kunt opruimen zodat je een half jaar tot een heel jaar bezig bent voordat je alle stenen kwijt bent. Terwijl je de kuur, wat mij betreft, maar één keer per maand mag doen. Vele patiënten (ongeveer vierhonderd) hebben de Moritzkuur op mijn advies gedaan. Toch was er daarnaast een niet gering aantal patiënten dat te grote weerstand had tegen het uitvoeren van de kuur en sommigen bleven het ook gewoon simpelweg weigeren. Daarop ben ik gaan nadenken over een makkelijkere en snellere methode om de stenen kwijt te raken. Het is me gelukt om een prettiger alternatief te bedenken en te beproeven. Want ondertussen hebben alweer meer dan duizend patiënten de nieuwe methode met uitstekende resultaten toegepast.

B. Alternatieve leverreinigingskuur
Ik behandel nu alle patiënten met leverstenen met zelfgemaakte bioresonantie korrels waarop ik virtuele geluidsfrequenties zet die de stenen als het ware helpen vergruizen of die ervoor zorgen dat de stenen weer oplossen in de galstroom die normaal in de lever altijd moet vloeien. Ook hier zien vele patiënten tijdelijk hun ontlastingspatroon veranderen. Er komt veel meer ontlasting dan normaal want de lever gaat zich uitstorten in de darm zodat er niet alleen normale darmontlasting afkomt maar ook het levergruis. De kleur van de ontlasting is dan vaak groen. Vele patiënten hebben deze resonantiekuur gecombineerd met de zogenaamde HEET WATER KUUR. Je drinkt dan ongeveer drie weken een liter zelfgemaakte verse gemberthee per dag. Dit zet de lever heel sterk aan tot beter doorstromen. Op deze manier raken alle patiënten binnen enkele weken alle leverstenen kwijt en ook bijna altijd pijnloos. Ook galstenen kunnen op deze manier geheel opgeruimd worden. Dus je galblaas operatief laten verwijderen, als die vol stenen zit, is wat mij betreft achterhaald. Alleen als de stenen er al te lang zitten en verkalkt zijn krijg je ze met deze kuur misschien niet meer weg. Maar het is altijd te proberen voordat u zich laat opereren. Het enige nadeel van de alternatieve kuur is dat niet alle patiënten de veranderingen kunnen waarnemen, dus zelf niet merken of ze de stenen zijn kwijt geraakt of niet. Ik wil namelijk mijn patiënten niet belasten met het een maand lang ‘poepen in een vergiet’. Dit is dan een kwestie van vertrouwen op mijn testkwaliteiten in de bioresonantie. Het blijft voorlopig voor bijna alle patiënten een heel vreemd verhaal als ik over leverstenen begin die de rest van de wereld meestal nog niet kent.


HEET WATER KUUR

Doe een theelepel versgeraspte gemberwortel in 1200ml water en laat 20 minuten koken op een laag pitje tot het is ingekookt tot ongeveer een liter. Doe de ‘gemberthee’ in een thermoskan en drink die gespreid over de dag zo warm mogelijk op. Gebruik hierbij de bioresonantie korrels (1x per week 2 korrels). Ga door met deze kuur tot het gewenste resultaat (3-4 weken). Als je het drinken van de gemberthee te omslachtig vindt kun je deze ook vervangen door Ibisene tabletten van Lamberts (2x daags 2 tabletten. Deze bevatten artisjokkenextract dat, net als de gember, de lever een sterke prikkel geeft om weer te gaan stromen. Laat mij in ieder geval na 4-8 weken controleren of alle leverstenen weg zijn.


Zorg dat je altijd magnesiumsulfaat in huis hebt

Of je nu de oorspronkelijke kuur van Andreas Moritz doet of deze alternatieve kuur, zorg ervoor dat je altijd 100 gram magnesiumsulfaat (van Tendo’s) in huis hebt. Deze is het goedkoopst te verkrijgen bij een drogist. Voor de kuur van Moritz heb je die sowieso altijd nodig maar ook bij de andere kuur is het goed om het in huis te hebben. Het gebeurt maar zelden, maar het kan altijd gebeuren dat een wat grotere gal- of leversteen klem komt te zitten in de afvoerende galgangen zodat je een echte galsteenkoliek gaat ontwikkelen. Nou dat is geen pretje, dan kun je zo’n enorme krampende pijn aanval krijgen dat je niet meer weet waar je het zoeken moet. Normaal gesproken val je dan in de armen van een behandelend arts die dan zogenaamde spasmolytische medicatie moet gaan toedienen. Terwijl één eetlepel magnesiumsulfaat in een glas water opgelost meestal snel tot een ‘natuurlijke’ oplossing leidt. Mocht dat niet snel genoeg helpen kun je nog altijd een arts bellen. In de afgelopen twee jaar heb ik hooguit tien keer te horen gekregen dat dit nodig was en het heeft altijd tot een snelle oplossing geleid.
Hoe kan het dat reguliere artsen deze stenen niet kunnen aantonen?

Blijkbaar zijn de leverstenen op röntgenfoto’s en op een ECHO niet zichtbaar, het verschil tussen vloeibare gal en geklonterde gal is op reguliere wijze niet aan te tonen. De meeste stenen zijn, denk ik, nog niet zo oud. Pas als de stenen er tientallen jaren zitten kunnen ze uiteindelijk ook verkalkt raken waardoor zij wel zichtbaar zijn op röntgenfoto’s. Zo gaat Andreas Moritz er vanuit dat het aantal patiënten met galstenen in de galblaas vermoedelijk ook veel hoger is dan nu ontdekt wordt. Ik heb tot nu toe bij maar één patiënt gepoogd om de stenen ook op reguliere wijze aan te tonen. Daarvoor heb ik eerst een lang telefoongesprek moeten voeren met een röntgenoloog om hem te overtuigen van het nut van deze actie. Hij heeft op mijn uitdrukkelijk verzoek een scan gemaakt waarop niets te zien was. Daarna heb ik maar geen nieuwe pogingen meer gewaagd. Voor mij zelf is het wel leuk dat ik m.b.v. bioresonantie altijd denk te kunnen zien of iemand stenen heeft, maar het was toch heel mooi geweest als we de diagnose ook op een ‘normale’ manier kunnen ondersteunen. Zo blijf ik met mijn metingen toch opereren in het gebied van ‘moeilijk te geloven sterke verhalen’ terwijl de resultaten van 1500 behandelde patiënten er tot nu toe niet om liegen. Ik heb vaak gezien dat de aanwezigheid of het ontstaan van leverstenen een belangrijke factor is in mijn zogenaamde ‘gat in de dijk theorie’. Ik heb deze diagnose dan ook toegevoegd als hoofd veroorzakende factor in het pathogenetisch ei van het BNS onderzoeks- en behandelmodel. Zie voor meer informatie over deze theorie eerdere uitgaven van de Mens Sana Berichten of kijk op www.menssana.nu. Nu is mij dus duidelijk geworden dat geen enkele patiënt blijvend te genezen is zolang er nog leverstenen bestaan.


Je lever zuiveren, hoe doe je dat?

In ons jachtige bestaan dat steeds meer draait om uiterlijkheden wordt ons nog net wel geleerd om drie keer per dag onze tanden te poetsen (dan heb je in ieder geval nog wel een stralend witte lach) maar wie is er nu nog bezig met het regelmatig reinigen van je lever? We zorgen nu in feite nog beter voor onze auto dan voor de inwendige organen van ons lichaam. Steeds meer mensen gaan over op het rijden op winterbanden maar twee keer per jaar je lever zuiveren!? Heeft iemand je daar ooit al enige uitleg over gegeven? Dan doe ik dat graag nu.


Al de oude culturen en beschavingen kenden de noodzaak de lever schoon te houden. Er zijn veel bruikbare zuiveringsformules voor handen die doorgegeven werden van generatie op generatie of wel door educatie door de voorouders of wel door traditionele healers.

Levergruis na de alternatieve kuur


Fytotherapie: 10 beroemde leverkruiden

Er zijn een aantal kruiden die het functioneren van de lever helpen verbeteren en die de lever voeden en vitaal houden. Je kunt ze door elkaar mengen en er thee van zetten gedurende tien dagen. Doe dit twee keer per jaar bij de seizoenswisselingen of ten tijde van een acute ziekte.

1. Taraxacum officinale (gewone paardenbloem)
2. Symphytum officinale (Smeerkruid)
3.
Glycyrrhiza glabra (Zoethout)
4. Agrimonia eupatoria (Gewone agrimonie)
5. Dioscorea villosa (Wilde yam)
6.
Berberis vulgaris (Zuurbes)
7. Helleborus foetidus (Stinkend nieskruid)
8. Quercus alba (Witte eik)
9. Silybum marianum (Mariadistel)

Meng deze kruiden in gelijke delen (behalve no 2: slechts een half deel), voeg 2 eetlepels toe aan 0,75 L water. Laat het 6 uren (of een hele nacht weken) en breng het dan aan de kook, laat 10 minuten trekken voordat je zeeft. Drink twee koppen thee op nuchtere maag.
Er zijn ook kant-en-klare reinigingskuren te koop b.v. Fyto Drain: totale reinigingskuur van BuurManns.

Trias kuur van Heel

Ik heb ook vaak dankbaar gebruik gemaakt van de zogenaamde Trias kuur van Heel. Dit is een combinatie van drie flesjes met druppels die een combinatie bevatten van homeopathische geneesmiddelen:
1. Hepeel diluut, 1 flakon 100ml, 1x daags 20 druppels, ter ondersteuning van de lever.
2. Reneel diluut, 1 flakon 100ml, 1x daags 20 druppels, ter ondersteuning van de nier.
3. Lymfomyosoot diluut, 1 flakon 100ml, 1x daags 20 druppels, ter ondersteuning van het lymfestelsel.
Deze kuur zorgt voor een heel brede en complete ontgifting en op recept van een arts of therapeut wordt het zelfs vergoed door het ziekenfonds.
Wat te doen om ervoor te zorgen dat leverstenen niet terugkomen


Als je naar de uitgebreide opsomming kijkt van de oorzaken van leverstenen dan moge duidelijk zijn wat je er wel niet allemaal voor kunt doen om er zoveel mogelijk voor te zorgen dat je niet heel snel weer opnieuw leverstenen krijgt. Toch zijn er drie hoofdfactoren die ik in mijn praktijk consequent controleer of actief propageer.
1. Zorg ervoor dat je echt voldoende water drinkt.
2. Ga weer meer vet eten, maar dan wel gezond vet wel te verstaan.
3. Maak van je hart geen moordkuil. Probeer om boosheid zo min mogelijk te onderdrukken. Wat heb je wel niet allemaal op je lever? Is een prachtig spreekwoord dat heel krachtig duidelijk maakt dat wij te vaak onze woede voor ons houden.
Verder kan hier, ook al is het een open deur, natuurlijk niet onbesproken zijn dat je zo terughoudend mogelijk moet zijn met alcohol en reguliere medicatie. Natuurlijk als er een gedegen indicatie is voor een geneesmiddel dan kun je daar niet om heen, maar op dit moment wordt er veel te vaak en veel te makkelijk gegrepen naar geneesmiddelen die maar heel zelden echte geneesmiddelen zijn.


Hans Reijnen   www.menssana.nu.


88 opmerkingen:

 1. Goedemorgen, dit is een heel interessant onderwerp. Ik heb alles voor de leverreiniging in huis, maar weet niet welke hoeveelheid wordt bedoeld met 1 eetlepel. Ik heb 4 verschillende soorten eetlepels in mijn la, allemaal een andere maat. Kunt u mij verder helpen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   1 eetlepel waarbij u soep eet is goed. Schep een lepel met een bergje erop, dat is gooed. het komt niet op de gram nauwkeurig.

   Daarbij heel belangrijk: zorg voor een ontspannen dag voor de leverspoeling en ben ontspannen tijdens de leverspoeling. Daardoor komen meer steentjes los.

   Succes, ik hoor graag hoe het is gegaan.

   Caroline Lemmens

   Verwijderen
  2. Help, help, help. Ben nu bezig met mjin 12e reiniging maar iedere keer is er in die week een moment dat mijn dikke darm meridiaan in de benen vreselijk gaat verkrampen. Dit gaat dan ook uitstralen naar galblaasmeridiaan en blaasmeridiaan. En de onderrug doet ook mee. Appelsap, appelzuur en grapefruitsap hebben dit effect op mijn dikke darm.
   Hebben jullie dit effect van meer mensen gehoord?
   Ik word hier niet blij van. Het gaat na een paar dagen weer over maar dit kost echt slapeloze nachten. Ben zelf Shiatsu therapeut en moet vanmiddag de futon op....je kunt je voorstellen dat dit niet mee zal vallen.
   Graag hoor ik over jullie bevindingen op dit gebied. Groet. Henny de Waart

   Verwijderen
  3. De appelsap is het heftigst van de hele kuur, veel mensen krijgen er klachten van. Het boek van Andreas Moritz oppert een aantal alternatieven, zoals gold coin grass. Zelf probeer ik het deze keer met het 4e alternatief; 4 glazen water met 2 el appelazijn per dag. Ik heb wel meer gal in mijn ontlasting, maar (nog) geen buikklachten. Appelazijn schijnt erg gezond te zijn en te kunnen helpen bij het ontzuren van het lijf, daarom heb ik deze optie gekozen. Wat ook helpt is de hoeveelheid appelsap te halveren, dus nog maar een halve liter per dag. Dit leverde prima leverspoelingen op bij mij. Succes!

   Verwijderen
 2. Hallo Henny,

  Ik ben zelf geen therapeut maar heb als patient veel ervaring met de liverflushes. Ik heb veel liverflushes achter de rug en vond het innemen van veel appelzuur een risico voor mijn tanden. Ik doe nu de spoelingen zonder de 5 dagen appelsap-kuur en merkte eigenlijk geen verschil.
  Grapefruitsap zou je ook kunnen vervangen door sinasappelsap, misschien dat dit je andere klachten voorkomt? Ik zou zeker eens navraag doen bij een therapeut, zij horen tenslotte de verhalen van vele patienten.

  Wat ook belangrijk is: probiotica capsules innemen. Je spoelt je darmen tenslotte leeg dus kan het evenwicht van de darmbacterien van slag zijn. Probiotica kan hierbij helpen, ik heb er goede ervaringen mee.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Probiotica neem ik na afloop ook ja. Maar het vreemde is dat ik al veel verhalen gelezen heb maar niemand over dit probleem hoor.
   Mogelijk alleen bij mij aan de hand. Kan zo maar he.
   Dank voor je reactie!
   Groet

   Verwijderen
  2. Het is ook belangrijk veel water te drinken.Tijdens een liverflush komen veel stoffen los die in het bloed terecht komen en ook voor een gedeelte in de spieren. at kan klachten geven. Veel drinken zorgt ervoor dat deze stoffen het lichaam snel verlaten.Een goede tip is het drinken van Guldenroede-thee, een lekkere thee die ervoor zorgt dat de nieren schoon blijven en geen nierstenen ontwikkelen na een liverflush.

   Verwijderen
 3. Ik wil graag een kuur gaan doen (heb dit vorig jaar ook één keer gedaan), maar op een echo was te zien dat mijn hele galblaas vol zit met stenen, tot wel 2,5 cm. Kunnen die, na een goede voorbereiding met appelsap, bitterzout etc., wel door de afvoerbuis van de gal, of loop ik het risico op een galkoliek?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker, uit eigen ervaring weet ik dat dit zeker kan. Zelfs grotere stenen kunnen op deze wijze via de darmen het lichaam verlaten. Het bitterzout zal de galgangen verwijden zodat de steentjes eruit kunnen. (Een koliek krijg je alleen als de steentjes er niet uit kunnen). Bereid je goed voor door het boek van Moritz te lezen. Hierin lees je ook ervaringen van lotgenoten. Zorg voor begeleiding van een goede therapeut die ervaring heeft met deze klachten. Graag hoor ik hoe het gegaan is.

   Verwijderen
 4. dank je wel , anoniem :-). Ik zal je zeker op de hoogte houden

  Kun je me misschien een goede therapeut aanraden?

  En vraag 2: is de gember- en bioresonantiekuur niet rustiger (en ook korter) in geval van grote galstenen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Mimi,

  Een hydrocolontherapeut zoek je via www.powerdetox.nl.
  Ik ben zelf in behanding bij Katinka Gerrits en ben daar heel tevreden over. Haar praktijk is in Heerlen, Zuid-Limburg. Mijn ervaring is dat een reeks van liverflushes de snelste manier is om van de stenen af te komen. Het is pijnloos. Je kunt het natuurlijk combineren met een gember-of bioresonantiekuur.
  Mij heeft de bioresonantiekuur helaas niet geholpen.
  In het boek van Dr. Lee. Wat je dokter je niet vertelt. staat dat een tekort aan progesteron een verkramping kan geven in de Sfincter van Oddi waardoor de galstroom stagneert. Dit kan een reden zijn dat galslik en leverstenen ontstaan. Zou dit de reden zijn dat lever en galstenen hierdoor vaker bij vrouwen voorkomen? In dit boek staat dat je progesteron het beste kunt aanvullen met een natuurlijke progesteroncreme o.a. te bestellen bij natuurwinkels,internet een www.succesboeken.nl. Hier is ook het boek van Lee te koop. Ik mail je nog een artikel uit het boek van Lee, ik vond het op internet.

  Succes,C.L.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Uit het boek van Lee "Menopauze, wat je dokter je niet vertelt. Dit gaat over de relatie van hormonen en het ontstaan van galstenen:

  De stroom van gal en alvleeskliersecreties door de sfincter van Oddi is voornamelijk een zaak van 1) de grootte van de opening van de sfincter, en 2) de vloeibaarheid van de secreties. Wanneer de sfincter vernauwd is dat is de stroom verminderd. Progesteron (en niet oestrogeen, testosteron, schildklierhormoon of insuline) veroorzaakt ontspanning van de sfincter waardoor de galstroom versterkt wordt. Zodoende hebben mensen met oestrogeen dominatie (relatief progesterontekort) eerder een vernauwde sfincter van Oddi. Misschien is het daarom dat veel vrouwen mij vertellen dan hun spijsvertering zoveel beter is geworden nadat ze hun oestrogeen dominantie gecorrigeerd hebben met progesteronsupplementatie.

  Nog een reden om veel vezels te eten
  Vezels voorkomen dikke, visceuze gal doordat zij cholesterolabsorptie in de darmen reduceren en ook door het reduceren van cholesterolsynthese. Een belangrijk ingredient van gal is cholesterol waarvan veel in de vorm van cholesterolmonohydraat kristallen. Dit, samen met calcium biliubinaatkorreltjes, creëert galslik. Galslik kan de sfincter van Oddi verstoppen. Voorts kunnen kristallen en korrels samenklonten om galstenen te maken die de sfincter van Oddi totaal afsluiten, of ze kunnen in de galblaas ophopen hetgeen uiteindelijk leidt tot een chirurgische totale verwijdering van de galblaas. Wanneer de sfincter verstopt is, loopt de gal terug in de ductus panceraticus (de buis die van de alvleesklier afloopt). Dit is bijzonder catastrofaal omdat het emulgerende effect van gal in combinatie met de potente spijsverteringsenzymen van de alvleesklier schade toebrengen aan het weefsel van de alvleesklier hetgeen tot pancreatitis leidt. Galslik in waarschijnlijk de oorzaak van 30 tot 50% van de gevallen van terugkerende pancreatitis, hetgeen niet alleen extreem pijnlijk is maar ook vrij vaak fataal.
  Andere factoren die bijdragen aan trage galstroom zijn het overeten van suiker en geraffineerde koolhydraten, en een levensstijl van een “couch-potato”. Wanneer men eenmaal pancreatitis heeft dan moet alle alcoholconsumptie gestaakt worden.  Richtlijnen om Galblaasziekte te Voorkomen

  • Vermijd gebakken voedsel, in het bijzonder wanneer je aanvallen hebt gehad na het eten van gebakken voedsel.

  • Vermijd suiker en geraffineerde koolhydraten.

  • Drink voldoende water.

  • Herken oestrogeen dominantie en corrigeer het.

  • Zorg ervoor dat je voldoende progesteron hebt (daar zijn speekseltesten voor).

  • Zorg voor 20 – 24 gram vezels per dag.

  • Wees niet bang om olijfolie te consumeren en omega-3 vetzuren zoals vis.

  • Houdt je lever gezond.

  • Wanneer je enige aanval van pancreatis hebt gehad moet je alcohol vermijden.

  • Eet niet teveel.

  • Vermijd dieten waarbij snelle gewichtafname optreedt.

  • Kauw je voedsel goed. Neem de tijd om ontspannen te eten terwijl je boosheid en stress aan de kant zet.  Voor meer gedetailleerde informatie over hoed je hormonen in balans te brengen en oestrogeen dominantie te voorkomen lees alsjeblieft de bestseller van Dr. John Lee’s
  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel erg bedankt voor de informatie. Ik ga aan de slag en laat weten of, en hoe het gelukt is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. goedenmiddag

  Ik ben in zeer korte tijd 70 kilo afgevallen met prodimed dieet.
  Ik ben blij met het resultaat, enkel minder blij dat ik galstenen heb gekregen door het dieet.
  In januari ben ik voor een echo geweest, ze zagen inderdaad galstenen, maar als ik de symtonen bekijk voor leverstenen, dan heb ik daar denk ik ook last van, want ik heb vele van de omschreven symtonen
  Nu heb ik inmiddels wekelijks een galsteen aanval, nou dat wens je niemand toe.

  8 oktober heb ik een afspraak met een internist om te kijken wanneer mijn galblaas eruit moet, alleen zit ik niet te wachten op een operatie en ben ik op tips van anderen afgegaan en ben mij nu overal aan het inlezen op een alternatiefs voor een galblaaszuivering, ik heb ook het boek gekocht, maar dit vind ik vrij heftig
  Ik wil het gaan proberen voor een eventuele operatie, een operatie kan altijd nog.
  Ik heb alleen totaal geen ervaringen hiermee, ik heb ook geen idee waar je de spullen hiervoor kan halen/kopen.
  Kunt u mij aub helpen hier wegwijs in te worden.

  Graag hoor ik van u
  vrg jacoline sneltjes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Jacoline,

  ik heb goede ervaringen met de leverspoelingen, maar zou wel altijd een darmtherapeut zoeken voor begeleiding bijv. via www.powerdetox.nl.

  Voor de appelsap gebruik ik ongezoet appelsap (Boomgaard van Albert Heijn). Het nadeel is dat je wel veel suiker drinkt. Je zou daarom ook malinezuur (oplosbaar appelzuurpoeder)kunnen gebruiken zie www.brouwland.com/nl/. Bij 'zoek' bovenaan op de site typ je het woord 'malox' in en druk je op enter. En voila, daar heb je malinezuur naar keuze aan een spotprijs. Ze verkopen trouwens ook het bitterzout aan ongeveer 5 euro de kg!
  Van malinezuur moet je niet teveel gebruiken: 1/2 tot 1 theelepel per liter water. Dit staat in het boek van Moritz op pagina 139.
  Voor de leverspoeling goede olijfolie gebruiken (smaakt beter) gemengd met zelf geperst grapefruitsap of ongezoet grapefruitsap uit een pak (Albert Heijn).
  Na de spoeling: veel water of kruidenthee drinken. Omdat de nieren ook veel te verwerken krijgen is het drinken van Guldenroedethee een aanrader, dit ondersteunt de uitscheiding van afvalstoffen via de nieren. Verder: detoxthee en leverthee drinken, te koop bij natuurvoedingswinkels en de Tuinen.
  De leverspoelingen zijn veilig en goed te doen. Als je hiermee een operatie kunt voorkomen kan ik je alleen maar zeggen dat het echt werkt, in tegenstelling tot wat artsen zeggen. Succes, ik hoor graag het resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ook ondersteunend na een leverspoeling is een mondspoeling met biologische zonnebloemolie. Google eens op oilpulling en je vindt hier alle info over, bijv. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/19979-oil-pulling-ontgiftingskuur.html

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mij hele leven ziek, zwak, rugpijn. Eindelijk nieuwe huisarts die me wel serieus neemt. Ze kwam op het idee röntgenfoto te maken. Er was een verkalking te zien, vermoedelijk galstenen!!! Bioresonantietherapeut vertelde over het boek van Andreas Moritz. Ik was zo enthousiast dat ik 10 boeken heb weggegeven, ook aan mijn huisarts. In februari de kuur begonnen, in mei pas de eerste stenen. Deze heb ik dan ook enthousiast aan mijn huisarts laten zien. Ze vond het nu toch echt interessant worden.
  De stenen van augustus nogmaals naar huisarts gebracht met verzoek om mineralen te meten. Dit was helaas niet mogelijk.

  Veel meer energie, minder pijn, minder opgeblazen van gifstoffen. Maar erg vreemd: mijn gewicht ging van 75 naar 84kg. Eind september nierthee gebruikt, hierdoor weer hard achteruit, de pijn in de benen is weer helemaal terug en erg sloom. De oktoberkuur sla ik een keer over en ga nu de korrels en gemberwater proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ans,
   Ik kan alleen maar vanuit mijn eigen ervaring zeggen: ga door met spoelen tot geen steentjes meer komen. Zorg wel goed voor je nieren die ook veel afvalstoffen te verwerken krijgen. Hiervoor kun je dagenlijks guldenroedethee drinken.
   Ik heb mijn steentjes ook eens via mijn huisarts laten onderzoeken in het ziekenhuis maar daar kwam niet veel uit. Misschien is de samenstelling van leverstenen wel anders als die van galstenen. Als alleen maar getest wordt op de stoffen die in galstenen zitten en niet naar de eventueel specifieke stoffen die in leverstenen zitten, worden we niet veel wijzer van dit soort onderzoeken.
   Heeft jouw huisarts de steentjes wel naar het ziekenhuis gestuurd voor onderzoek, of alleen gezegd dat het niet mogelijk was?
   Ik heb geen ervaring met het hoger worden van mijn gewicht. In het begin van mijn ziekteperiode ben ik wel veel afgevallen, en na de liverflushes zat ik weer op mijn oude gewicht. Dus voor mijn ziekte 78 kg, a.g.v. ziekte en pijn afgevallen naar 70 kg, en nu na de leverspoelingen 77 kg.

   Verwijderen
 12. Kwam het volgende tegen over lever reiniging van prof.dr. Martijn B Katan:
  "In het kerstnummer van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde[2] vertellen specialisten van het AMC ziekenhuis over een patient die beweerde dat hij met zo’n kuur van zijn galstenen was afgekomen. Als bewijs liet hij een potje met stenen zien. Die had hij na die kuur uit de WC gevist met een schuimspaan. Het was een forse hoeveelheid. Als u googlet op “Leverstenen” kunt u het zelf zien. Echt spectaculair. Maar ze zagen er niet uit als galstenen. Galstenen zijn hard, maar deze stenen waren zacht en ze lieten vetvlekken achter op papier. Ze bevatten ook niet de typische bestanddelen van galstenen. Galstenen bestaan uit cholesterol, bilirubine en calcium,[3] maar die zogenaamde leverstenen bestaan grotendeels uit vet. Als je ze een beetje warm maakt smelten ze. Bovendien drijven ze terwijl echte galstenen zinken. Die leverstenen komen in werkelijkheid niet uit de lever, het is gewoon halfverteerde olijfolie. Je kunt ze namaken door in de reageerbuis citroensap te mengen met oliezuur, dat is het voornaamste bestanddeel van olijfolie.

  Er komt dus niets vrij uit de lever of de gal als je die kuur doet, de olijfolie die je er van boven in grote hoeveelheid ingiet komt er van onderen uit in de vorm van zachte brokken. Dat mensen geloven in dergelijke zuiveringskuren is geen wonder, want je hebt wat chemische kennis en apparatuur nodig om te ontdekken wat deze stenen echt zijn. Maar om van uw volle gevoel af te komen kunt u beter een flink eind gaan lopen"
  Wat is nu in deze "de waarheid?"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het boek wordt hier uitgebreid op ingegaan. In het kort, ook als je het hele olie mengsel weer overgeeft (dit is mij 2 keer overkomen) dan scheid je nog grote hoeveelheden groene stenen uit, terwijl de olie niet in je darmen is geweest. De stenen hebben verschillende kleuren van geel tot donkergroen, terwijl mijn olie de kleur van witte wijn heeft. Naast de groene stenen heb je soms ook rode, dit is bilirubine, dat komt echt uit de lever.
   Tenslotte het belangrijkste, je haalt lever en galstenen door elkaar. De zachte stenen zijn leverstenen en de harde stenen, die je hierboven beschrijft, zijn versteende galstenen.
   Deze spoelingen hebben mij en anderen zo'n goed gedaan, het is niet goed van je om iets onderuit te halen als je niet precies weet waar je het over hebt.

   Verwijderen
  2. Marjolein,
   ik ben het helemaal met je eens! Zonder de behandeling volgens Moritz lag ik nog altijd ziek in mijn bed. Een lever vol leverstenen kan het lichaam niet goed ontgiftigen met tal van vervelende klachten tot gevolg die in de reguliere gezondheidszorg als onverklaarbaar bestempeld worden. Mijn gezonde lijf is genoeg bewijs dat het werkt!

   Verwijderen
  3. Hallo, ik vind het leuk dat ik kan vertellen hoe mijn eerste leverflush honderden zandkleurige harde steentjes opleverde. Deze steentjes heb ik kunnen bewaren in een potje:) De honderden groene stenen die ik met de flushes die erop volgden kwijtraakte, verteren dus kun je niet laten zien aan je omgeving bijv. Maar wat wel leuk is, wat Andreas ook beschrijft in zijn boek, om een groene steen door te snijden dan zie je werkelijk de ringen zitten net al een boom ze heeft. Ik zou ook zo'n leverflush gaan doen en niersteenthee drinken. Je bent er even mee bezig maar je knapt er wel van op! succes

   Verwijderen
  4. Bedoel je met niersteen guldenroedethee, deze thee ondersteunt de nieren nl. ook.

   Verwijderen
 13. Toen ik met de liverflushes begon heb ik ook dit soort reacties op internet gelezen. Op dat moment was voor mij ook niet duidelijk wat de waarheid was. Ik kon mij alleen niet voorstellen dat Moritz zo'n dik boek geschreven zou hebben met allerlei onzin erin, zou toch ook zonde van zijn tijd zijn geweest? Bovendien vond ik een site waarop mensen vragen stellen aan Moritz over de liverflush, zou allemaal in scene gezet zijn?
  Specialisten hebben de mening in jouw artikel over het algemeen allemaal, maar darmtherapeuten hebben toch goede ervaringen met hun patienten die een reeks van leverspoelingen doen. Ze komen nl. van hun pijnklachten af! Ik geloof niet dat de stenen uit olijfolie bestaan en betwijfel of dit ooit wetenschappelijk onderzocht is. Mijn ervaringen als patient: in de nacht van de liverflush werd ik vaak rond 1, 2 uur wakker omdat het levergebied krampte. Het was geen pijnlijke kramp, eerder een lever die iets eruit wilde werken, en ik heb de indruk dat de steentjes om dat moment vrij kwamen. De kleur van de steentjes en grootte zijn niet bij elke liverflush hetzelfde, ze werden steeds kleiner in de latere liverflushes, en uiteindelijk kwam geen enkele steen meer. Op dat moment was de pijn (waar ik jaren last van had) ook weg. Dit kan geen toeval zijn. De ervaringen van mensen die de liverflushes doen zijn niet gebaseerd op onderzoek, maar op hun ervaringen met pijn. Eindelijk van de ellendige pijn af! Ze lopen niet met hun verhalen te koop, uit schaamte voor de behandelingen en de onbekendheid ervan. En waarom terug naar de artsen en specialisten om hun verhalen te vertellen. Ze voelen op hun klompen aan toch niet geloofd te worden. Mijn persoonlijke verhaal zal niet winnen van het onderbouwde verhaal van een welbespraakte arts.
  Ik zou willen dat er onderzoek gedaan zou worden naar deze liverflushes. Ik betwijfel echter of dat dit ooit zal gebeuren: dit soort onderzoeken worden vaak gekostigd door de pharmacie, die er uiteindelijk aan hoopt te verdienen. Hier is echter in dit geval geen sprake van; bitterzout, grapefruitsap en olijfolie zijn gemakkelijk te kopen en niet duur. Er valt weinig te verdienen aan de liverflushes.

  De enige manier om achter de waarheid te komen was voor mij: beginnen met de liverflushes. Er was weinig te verliezen gezien de extreme pijnklachten waar ik al 4 jaar mee liep. Geen enkele arts had hier een oplossing voor, en ik heb er echt velen gezien!  BeantwoordenVerwijderen
 14. Beste lezer, ik heb een heel belangrijk vraag.

  Helpt een ultrasound behandeling bij het afbreken van gal of leverstenen? Of zou het juist een slechte idee zijn?


  Ik hoor graag.

  Mary

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Mary,
  Ik heb nooit gehoord dat dit een oplossing zou kunnen zijn. Wat houdt deze behandeling in?
  Ik denk zelf dat de stenen er gewoon uit moeten en dat doe je met een liverflush. De galwegen ontspannen door de bitterzout, de lever reageert op de inname van olijfolie en grapefruitsap, produceert dus galvloeistof en de steentjes stromen mee naar buiten de dunne darm in.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Beste, zelf heb ik reeds 16 keer een leverflush gedaan, maar vandaag nog steeds cs. 10 kleine groene steentjes. Volgens Moritz 10 à 12 keer maximaal vereist om lever te reinigen. Kan iemand dit verklaren en weet iemand of je met een paar steentjes toch kan stoppen.

  Alvast bedankt, groet,
  Fred

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Fred, 10 tot 12 keer vind ik optimistisch. Zelf heb ik in 3 jaar zo'n 20 gedaan, en inderdaad nu komt er nog weinig uit. Maar ... Moritz heeft de kennis (en balans) om nieuwe steentjes te voorkomen; ikzelf ben nog niet in balans en eet nog teveel ... Desondanks veel voordeel, geen eczeem e.d. / pijn in benen weg / verstopte neus (25 jaar) is over en kan daardoor weer goed slapen.
   Succes!
   NB: ik lees hier wel over begeleiding colontherapeut, maar laat ook gezegd zijn dat na een liverflash een (professionele) hogedarmspoeling simpelweg noodzakelijk is ...

   Verwijderen
 17. Hallo Fred,

  Misschien toch eens overleggen met een ervaren darmtherapeut? Hoe zit het met de klachten, zijn die verminderend?
  Ik heb hetzelfde probleem en doe om de 2 maanden een liverflush, pas als er helemaal geen meer komen meer tijd ertussen. Zo staat het in het boek van Moritz.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb nu drie kuren gedaan maar het eten van de rijst met de gestoomde groente staat me erg tegen. Kan ik dit vervangen door fruit? Heeft iemand hier ervaring mee?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik heb nu 3 kuren gedaan maar het eten van de rijst met gestoomde groente gaat me steeds meer tegenstaan. Kan ik dit vervangen door fruit? Heeft iemand hier ervaring mee?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Bedoel je op de dag voordat je de liverflush doet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, de 6e dag. Als je na de lunch (rijst met gestoomde groente) niets meer mag eten.

   Verwijderen
  2. Het stond mij ook erg tegen en daarom ben ik overgestapt op droog brood met mosterd en sla erop. Dat valt veel, echt veel beter en de spoelingen gaan goed.

   Verwijderen
 21. Op die dag eet ik altijd een lichte maaltijd.Ik heb geen ervaring met het eten van fruit. Ik denk zelf dat het best zou kunnen. Na de inname van het bitterzout, zal alles weer snel uit de darmen zijn, dus het fruit blijft niet eens lang in je lichaam. Zou je je ervaringen hier willen schrijven?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik wist niet dat een leverzuiveringskuur van A.Moritz kan leiden tot een alvleesklierinsufficiëntie. Jammer dat dit noch in zijn boek, noch ergens op het internet te vinden is. Zijn er mensen met dezelfde ervaring? Zo ja, wat heb je gedaan. Hieronder mijn verhaal.

  De reden waarom ik starte met een leverzuivering is om af te raken van mijn elektrosensitiviteit dat ik opliep twee jaar geleden. Ik vond hierover informatie in het document: "I'm no longer electrosensitive" van Marie-Christine (met google kan je het document zo terugvinden)

  In juni van 2012 startte ik met de 1ste leverzuivering van de kuur. Alles werd exact uitgevoerd zoals beschreven het boek van A.Moritz. Er kwamen heel veel stenen los. Na die eerste zuivering voelde ik me uitgeput. Het heeft een week geduurd voor ik terug was zoals voordien. Ook mijn stoelgang herstelde zich vrijwel onmiddelijk.

  In augustus van 2012 deed ik de 2de leverzuivering. Net zoals de eerste werd deze exact uitgevoerd. Ook nu kwamen er heel wat stenen los. Niet zoveel als de eerste keer. Hoewel ik het nog niet doorhad, zijn de problemen hier begonnen. Als je op de hoogte bent van de Bristol Stool Chart, dan was deze dagelijks type 6 of 7.

  In september van 2012 deed ik de 3de leverzuivering. Ook hier uitgevoerd zoals het hoort. Weinig stenen kwamen los. Maar met de stoelgang ging het volledig verkeerd. Na wat zoekwerk bleek het vetdiarree te zijn. Achteraf werd het duidelijk dat ik serieuze problemen had met het verteren van vetten, eiwitten en koolhydraten. Het werd duidelijk dat er iets niet juist was met de produktie van enzymen door de alvleesklier. Momenteel leef ik op 90% rawfood. Omdat zo de enzymen bewaard blijven. Maar het resultaat is er (nog) niet naar. Buik rommelt sterk. Tot op vandaag is er weinig beterschap.

  Het is moeilijk te geloven dat dit nog niet door anderen ervaren werd.

  Ook staat beschreven in het boek dat als je eenmaal begonnen bent, je zuiveringen moet blijven doen totdat alle stenen "gelost" zijn. Verder staat er dat je problemen kunnen verergeren. Maar nergens staat beschreven wat dit dan wel kan zijn. Heeft hier iemand ook ervaring mee ?

  Alvast dank.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Pieter,
   Heel lang heb ik hier in mindere mate last van gehad, maar één maand heel erg. Vier weken lang had ik grasgroene ontlasting van type 6 / 7. Ik heb toen bloed laten prikken, mijn huisarts was bezorgd om mijn alvleesklier. Er bleek niets aan de hand te zijn, qua bloedwaarden dan, en de ontlasting werd vanzelf beter.
   Maanden later heb ik het over een andere boeg gegooid, ik ben glutenvrij gaan eten en dat maakte een wereld van verschil. Ook al bleek niet uit een allergietest dat ik gluten intolerant ben, ik heb nu zonder gluten bijna geen buikklachten meer. Als ik wel klachten heb bevinden ze zich aan de andere kant van de Bristol Stool Chart, richting type 1 en 2.
   Het kan zijn dat je gluten of iets anders minder goed tolereert omdat je de spoelingen doet. Een allergie die er in aanleg misschien altijd was, speelt nu misschien veel meer op. Van gluten kunnen dan je darmen ontsteken en dan kun je ook veel niet verteren. Je kunt het beste bepaalde voeding een paar weken uit je dieet laten en dan opeens weer toevoegen om te zien wat het verschil is. Dit doe je telkens maar met een soort voeding tegelijk.
   Verder zou ik investeren in een goede probiotica, je darmcultuur heeft ondersteuning nodig als je lever en darm reinigingen doet.
   Eenmaal, na de "groene ontlasting maand" heb ik een maand gewacht met de volgende leverreiniging.De leverreinigingen ben ik verder wel blijven doen, ook toen ik me niet goed voelde, en het gaat steeds beter met mij en mijn buik.
   Als je electrosensitief was, dan is het best mogelijk dat je voor andere dingen ook sensitief bent. De meest gebruikelijke voedingsmiddelen waar mensen intolerant voor raken zijn lactose, granen (gluten) of sojaproducten. Je kunt veel over dit onderwerp op het internet vinden. Veel succes!

   Verwijderen
 23. Hallo Pieter,

  Deze ervaring heb ik zelf niet, maar wel andere problemen waaronder verteringsproblemen. Na het beeindigen van mijn laatste kuur, bleken mijn darmen wel behoorlijk uit balans te zijn. Ik was na 5 jaar van de leverstenen en mijn onverklaarbare rugpijn af, maar er kwam een nieuw probleem voor in de plaats: darmkrampen, dag en nacht.Uit ontlastingonderzoek bleek dat een aantal belangrijke darmbacterieen veel te weinig aanwezig waren. Hierdoor kreeg de Candida-bacterie de kans om te groeien. Ik ben probiotica gaan gebruiken. Daarnaast een anti-Candida dieet zonder toegevoegde suiker, zuivel en koolhydraatarm. Na 5 maanden lijken de klachten eindelijk minder te worden.

  Er staat in het boek wel dat het lichaam nog een half jaar nodig heeft om in balans te komen, maar nergens staat wat de problemen zijn in die periode, en wat je eraan kan doen. Heel vervelend. Voor mij was de stap om ontlastingonderzoek te laten doen bij een natuurarts, een belangrijke stap voor mijn herstel. Meten is weten. Ik hoop dat mijn verhaal jou een verder helpen. Sterkte ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Pieter,

  ik vond wel een artikel waaruit de relatie tussen galstenen en pancreatitis bestaat. Lees maar eens op http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/132/alvleesklierontsteking.html. Is er al eens onderzoek gedaan naar de alvleesklier? Misschien zijn de klachten niet precies zoals in dit artikel, maar is het toch een aanknoopspunt voor u.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie.

   Als ik de symptomen van zowel acute als chronische pancreatitis bekijk, dan heb ik er daar geen van. Enkel een (sterk) verminderde enzymenproduktie.
   Maar misschien is het wel zoals je schrijft dat je een half jaar geduld moet hebben voor je lichaam zich terug hersteld heeft.

   Verwijderen
 25. Beste Pieter,

  gelukkig dat je je niet herkent in de klachten, maar misschien is het dus wel zo niet vreemd dat je last hebt van de alvleesklier, al zijn ze niet zo ernstig als in dat artikel.
  Bij mij was de laatste liverflush afgelopen november, en nu nog steeds darmklachten. Je bent dus niet de enige.

  Sterkte met alles, graag hoor ik het verder met je gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. bij de 4e reiniging werd ik 's nachts behoorlijk misselijk, tot overgeven toe. Een week daarna plotseling weer een koliekaanval en daarna bleef er een vervelend gevoel in mijn re bovenbuik. Naar huisarts gegaan en een echo gehad, deze laat geen bijzonderheden zien maar het vervelende gevoel in mijn bovenbuik blijft. Krijg nu maagzuurremmers om te kijken of het probleem in mijn maag zit. Nu ik bovenstaande reacties lees krijg ik het gevoel meer slecht dan goed gedaan te hebben met de kuren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maagzuurremmers zijn niet nodig. Je hebt niet te veel maagzuur maar juist te weinig. Sole maken of verdunde appelazijn drinken. Probleem opgelost. (keltisch zeezout oplossen in water todat het water verzadigd is. Dan een theelepel hiervan in een glaasje water doen en opdrinken).

   Verwijderen
 27. Hallo Anita,
  Ik heb precies hetzelfde meegemaakt: misselijk tijdens de liverflush, niets te zien op foto's en vervelende gevoel in bovenbuik en heeeeeel veel kolieken. Ik ben blijven doorgaan met liverflushes en heb mijn voeding aangepast. Ik merkte dat ik niet tegen vet, olie en grapefruit kon, terwijl dit tijdens de liverflush net helpt de steentjes eruit te krijgen.
  Uiteindelijk kwam ik achter het volgende: mijn darmen waren compleet uit balans, de Candida-schimmel was te veel aanwezig, en andere goede bacterien waren te weinig. Dit is allemaal onderzocht door Dr. Musarella in Zeist. Hij schreef supplementen voor en een anti-Candida-dieet voor een half jaar. Zonder dit dieet zou ik niet van de leverstenen afkomen. Ik bleef maar liverflushes doen, maar kwam er na maanden liverflushes gedaan te hebben niet vanaf. Nu, na een half jaar dieet i.c.m. liverflushes ben ik volledig hersteld, na 6 jaar gal en leverklachten, de vlag hangt uit. :-)
  Musarella vertelde: Als de Candida-schimmel te veel aanwezig is, wordt de hormoonbalans verstoord. Candida eet nl. progesteron. Progesteron is het enige hormoon dat de kringspier van Oddi ontspant zodat de galvloeistof vanuit de lever in de dunne darm kan stromen. Zonder progesteron verkrampt deze spier, gaat dicht en de galvloeistof vertraagt, met als gevolg: leverstenen.
  Meer hierover kun je lezen in het boek: Menopauze, alles wat je dokter je niet vertelt (Lee) en de Hormoonfactor (Moorman).
  Ik weet dat je in een heel moeilijk fase zit, maar je komt er echt uit. Doorgaan met liverflushes en je dieet aanpassen. Zoek een goede natuurarts of therapeut om je te begeleiden. Musarella is een aanrader.STERKTE!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. voor wie appelsap geen goed plan vindt: neem appelzuur capsules
  http://www.gezondheid-aanbiedingen.nl/Webwinkel-Product-30274179/Nova-Vitae-Appelzuur-Malic-800-100-capsules.html

  4 per dag (verspreid nemen)

  ook bitterzout is in capsule verkrijgbaar

  http://www.vitalisnaturalis.com/index.php?action=page&group_id=10000034&lang=NL

  maak het toch allemaal net wat prettiger

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik heb een vraag en hier volgt eerst mijn verhaal:
  Na een aantal pijnlijke galsteenkolieken in het voorjaar/ de vroege zomer van 2013, werden er bij mij galstenen geconstateerd met het advies een operatieve galblaasverwijdering.
  Daarop ben ik gaan zoeken naar een alternatief voor deze galblaasoperatie. Intussen was ik onder behandeling van een Total health-therapeute. Al jaren volg ik een natuurlijke levenswijze en sta zoveel als mogelijk achter natuurgeneeskundige methoden. Een operatie zie ik als eindstation (soms noodzakelijk).
  Ik las het boek van A. Moritz en besloot aan de zuiveringen te beginnen: appelsap, bitterzout, olie en grapefruitsap, darmspoeling. Echter, anderhalve week na de tweede reiniging, kreeg ik zo'n vreselijke pijn dat de huisarts uiteindelijk kwam met een morfine-spuit: er zat(en) galstenen beklemd in de hoofd-afvoergang. Een spoedopname in het ziekenhuis volgde en een E.R.C.P. (dan worden de stenen, via een chirurgische ingreep, naar de 12-v. darm afgevoerd). Een week ziekenhuis vanwege een opgelopen infectie volgde. Nu ik weer hersteld ben en me een galblaasoperatie wacht vraag ik me af of iemand ervaring heeft met de bioresonantie-korrels en wat ze deden. Dus mijn vraag is of er iemand is bij wie galstenen zijn geconstateerd en die via de bioresonantie-korrels is opgeknapt waardoor de operatie niet meer nodig was? Het zou voor mij een "laatste redmiddel" kunnen zijn.
  Ik hoor het graag,
  Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met een been in de reguliere gezondheidszorg en met mijn andere been in het alternatieve, ben ik van mening dat alles op elkaar ingrijpt.(mentaal/fysiek/emotioneel en spiritueel)
   Maar wat je met zo'n dieet doet kan je met oud en nieuw veel smaakvoller doen;-) Eet een paar oliebollen en de gal stroomt over;-)
   Na vet eten produceert de galblaas gal. Als er stenen in galblaas zitten kunnen deze nl. vast gaan zitten in de galwegen, en dan krijg je verhaal van Nelleke.
   Het verhaal van dr.Moritz is tientallen jaren oud.
   Toen bestond fijngevoelige apparatuur nog niet. Tegenwoordig kan je met een endo-echo(inwendige echo oa de lever en galwegen) gezien.
   Endoscopische echo kan stenen tot 0.5 mm (microlithiasis) in de galblaas of galwegsysteem detecteren. Transabdominale en endoscopische echo kunnen ook sludge (een mix van partikels en gal) detecteren.
   In het dieet van Moritz worden de bolletjes aangevoerd als bewijs van werkzaamheid van de kuur zijn helemaal niet afkomstig uit de lever. Een artikel in de Lancet verhaalt hoe de ‘stenen’ microscopisch werden onderzocht. Ze blijken geen cholesterol, bilirubine of calcium te bevatten. Ze bestaan uit verzeepte olijfolie, een stofwisselingsproduct dat ontstaat na het nuttigen van een combinatie van de olie met een of ander zuur sap zoals grapefruitsap.
   Om de gal tot een uitknijpbeweging te verleiden volstaat alleen een kop (olijf)olie drinken ook. Wil je echter groene bolletjes zien dan moet er grapefruitsap of een andere zure drank bij gedronken worden.
   Zou het niet zo kunnen zijn dat door zo’n ‘leverspoeling’ ook de echte galsteentjes meekomen?
   Ja, dat is mogelijk, regelmatig worden kleine galsteentjes uitgescheiden via de ontlasting, meestal onopgemerkt. Het hele ritueel volgen is hiervoor zeker niet nodig want alleen een vet of olierijke maaltijd nuttigen werkt ook om de gal tot een uitknijpbeweging te stimuleren. Het magnesiumsulfaat kan wel een toegevoegd effect hebben, omdat het samentrekking van de galblaas stimuleert en de spieren ontspant die de lozing van galvloeistof in de dunne darm regelen. Het probleem bij veel galsteenpatiënten is echter dat de galblaas niet tot een uitknijpbeweging in staat is. Een patiënte klaagde bij haar ‘natuurarts’ dat haar galstenen op een echo onveranderd waren gebleven ondanks het doen van drie ‘leverspoelingen’ waarbij heel wat zogenaamde steentjes waren uitgescheiden. Zij kreeg het advies dat ze meer ‘spoelingen’ moest doen, misschien zouden in haar geval wel 25 kuren nodig zijn. Dit voorbeeld laat zien dat maar weinig galsteenpatiënten baat zullen hebben bij zo’n kuur.
   Zijn de ‘spoelingen’ veilig? Voor mensen die in redelijke gezondheid verkeren en als er zich geen complicaties voordoen is het ritueel over het algemeen niet gevaarlijk. Het eten van vette/olierijke producten geeft een vergelijkbaar risico op het oplopen van een galkoliek of complicaties zoals een acute pancreasontsteking.Het grootste risico op ernstige complicaties lopen galsteenpatiënten die door deze kuur een operatie gaan uitstellen. Dat geldt ook voor patiënten die net zijn hersteld van bijvoorbeeld galweginfecties of een pancreasontsteking.
   Voel dus wat je lijf nodig heeft. Misschien gewoon gezond eten?

   Verwijderen
 30. Ik heb respect voor uw mening, maar heb een hele andere mening. Ik ben een patiënt met een goede ervaring met de leverflushes, sterker nog, ze zijn mijn redding geweest. Na jaren pijnklachten die onverklaarbaar waren hebben de leverspoelingen mijn klachten laten verdwijnen! Het was een hele moeilijke tijd, waarin ik heb moeten luisteren naar mijn lijf. Resultaat: 100% hersteld!
  Ik kan niet bewijzen hoe de leverflushes werken, maar zij zorgden voor volledig herstel na jarenlang klachten.
  En ik ben niet de enige die geholpen is met de leverspoelingen, zie het forum op op www.curezone.com. Mijn eetpatroon was helemaal niet ongezond. Er kunnen tal van oorzaken zijn voor het ontstaan van leverstenen, waaronder hormoonstoringen.
  Ik zou graag willen dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de leverspoelingen, zodat patiënten de begeleiding krijgen die nodig is, en niet op eigen houtje de behandelingen thuis doen. Maar daar is veel geld voor nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Die onderzoeken zijn gedaan, misschien kan je in pubmed kijken voor publicaties hieromtrent.
  Fijn dat het jou heeft geholpen, maar ik vind het echt ongelooflijk dat door een galbuisje <5mm stenen komen van 2cm groot. En dan honderden tegelijk en dat deze steentjes niet zichtbaar zijn op een echo. Zeer waarschijnlijk is het verzeping van olijfolie/gal/citroen. Een andere verklaring is dat dit mogelijk bolletjes ontlasting zijn uit divertikels in de dikke darm, driekwart van de westerse mens heeft nl divertikels. Wat ik al eerder schreef is dat ik de alternatieve geneeskunst een warm hart toedraag. Helaas kom ik in de praktijk veel dingen tegen die gewoon fysiek niet kunnen waardoor de geloofwaardigheid danig op de proef wordt gesteld, ik zou zelf alles het liefst op een natuurlijke manier oplossen ook geloof ik in het zelf genezend vermogen van ons lichaam. Maar hebben we tot nu ook de reguliere geneeskunde nodig. Ik hoop dat beide een mooie aanvulling zijn op elkaar, maar dan is de uitnodiging om het kaf van het koren te scheiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Mijn ervaring is dat de steentjes iedere keer anders zijn, Qua vorm, qua hoeveelheid en kleur. (Terwijl de hoeveelheid olijfolie-sap iedere keer hetzelfde waren). Mijn ervaren darmtherapeut voorspelde dat de oudste, witte als laatste zouden komen. En dat verhaal klopte, het waren kleine steentjes die erg vies roken, een rottingsgeur. Als je ze met een pincet oppakte kraakte de buitenkant open. Zoiets wil je echt niet in je lijf hebben. Deze therapeute heeft veel patiënten ontzettend zien opknappen na de kuren.
  Na een liverflush was de pijn even helemaal weg, om zich na een paar dagen weer op te bouwen. Ik wist na de eerste liverflush heel zeker dat deze spoelingen de sleutel zouden zijn naar herstel.
  Soms sliep ik gewoon de hele nacht door tijdens een flush, soms werd ik wakker van de misselijkheid, maar een ervaring was heel verbazingwekkend. Ik voelde 's nachts tijdens een liverflush in het levergebied de steentjes loskomen. Het was zo heftig dat ik een paar uur niet kon slapen tot het levergebied weer rustig werd. Totaal geen pijn, maar ik voelde de stenen loskomen. De dag erna ontzettend veel steentjes, eivormig, ongeveer 2 cm. groot.
  De steentjes waren dus iedere keer anders, maar ook het gevoel tijdens de liverflush ook. Want het mag dan geen pijn doen, tijdens sommige liverflushes voel je veel gebeuren in het levergebied. Want daar zitten leverstenen.

  Ik begrijp je redenatie, puur gebaseerd op logisch denken, maar soms moet je dingen ervaren om echt te weten waarover je praat. Ik heb voor ik aan de liverflushes begon ook getwijfeld aan het de werkzaamheid, het boek van Moritz gelezen, met mijn huisarts en internist overlegd of het allemaal wel mogelijk was. Bijzonder was de steun die ik kreeg van de internist, hij had het gevoel dat ik er mee door moest gaan. Ik vond het ook heel eng om eraan te beginnen. maar had weinig keus, de pijn die ik al jaren had was heel heftig en daar was iedereen in mijn gezin de dupe van. Ik functioneerde totaal niet meer. Mijn werk heb ik moeten opgeven. Zware pijnstillers: geen effect. Van chronisch pijnpatiënt met onverklaarbare klachten ging ik naar volledig herstel.
  Ik begrijp dat het moeilijk is het kaf van het koren te scheiden, maar uw reactie kan mensen de kans op volledig herstel ontnemen. Mensen staan er vaak alleen voor, krijgen weinig steun uit de omgeving, en beginnen aan de leverspoelingen omdat ze geen andere keus hebben!
  Onderzoek vind ik belangrijk, niet omdat ik twijfel aan de werkzaamheid, maar omdat meer mensen dan geholpen kunnen worden. Patiënten krijgen er dan meer vertrouwen in.
  Het feit dat de stenen niet te zien zijn op een echo is heel simpel, het zijn steentjes van verdikte gal, die pas te zien zijn op een echo als ze verkalken. Maar voor ze verkalken kunnen ze de lever flink verstoppen en ellende veroorzaken. Pijn vergelijkbaar met galkolieken, je loopt krom van de pijn.
  Mijn wens is ook: alternatieve geneeskunde en reguliere geneeskunde laten samenwerken en ervaringen uitwisselen. 1+1=3!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Prima als het je helpt. Ik heb echter op mijn werk patiënten gezien met veel ellende. En wat ik eerder schreef Transabdominale en endoscopische echo kunnen ook sludge=verdikte gal zien. Dus de stenen hoeven niet eerst te verkalken. Even googlen en je kan het zelf zien. Voorbeelden genoeg. Vraag anders aan een maagleverdarm arts voor uitleg.
  Ik stop nu met deze discussie omdat het een welles/nietes discussie wordt. Ik wil alleen wat ik in mijn eerste reactie al aangaf mensen met echt galsteenlijden behoeden voor vervelende consequenties als ze hiermee niet naar hun huisarts gaan. succes:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Een ervaren maagdarm-arts heb ik om uitleg gevraagd, en spoorde mij juist aan om door te gaan...

  We hebben allebei ervaringen vanuit een ander oogpunt, ik ervaar dit niet als een vervelende discussie. Bedankt voor reacties en succes met je werk!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Dank je wel. Discussie liep voor mij ten einde, merk dan dat ik wil overtuigen en dat is niet de bedoeling;-) Ieder zijn eigen waarheid, en de dingen zijn gezegd.
  Ik ben alleen wel heeel nieuwsgierig welke mdl arts dit heeft gezegd;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Hallo Dorine,
  ik zag je vraag in mijn mailbox, maar zie dat hij niet meer op deze blog staat. Ik kan je vraag beantwoorden met een "ja", ik heb het zelf zo ondervonden, maar meestal is wel een reeks van behandelingen nodig zoals in het boek van Moritz staat. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Ok dank je. Ter verduidelijking - bedoel je dat via ultrasound was aangetoond dat bij jouw een galsteen? zo ja van welke omvangen/grootte? Had je last van galkoliek, ik heb namelijk wel symptomen. En heeft ultrasound wellicht aangetoond dat die galsteen nu weg is? Veel dank.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Hallo Dorine,
  Ik heb alleen een echo-onderzoek gehad, maar daar was niets op te zien, waarschijnlijk omdat de stenen niet verkalkt waren. Vandaar dat een operatie nooit ter sprake is gekomen. De enige mogelijkheid waren de leverspoelingen. In de eerste spoelingen kwamen kleine steeds, de in latere spoelingen steeds groter werden tot ongeveer 3 cm. toe. Als ik er geen foto's van gemaakt zou hebben met een liniaal ernaast zou ik het zelf niet geloven. Ze zijn er pijnloos uitgekomen, maar voelde ze wel door mijn darmen heengaan. Ik had al 5 jaar galkolieken voor ik met de spoelingen begon, was er erg ziek van. Ik heb na de behandeling geen onderzoek meer gedaan om te kijken of er iets veranderd is, de eerste keer was tenslotte al niets te zien. Ook geen behoefte aan, het probleem is opgelost.

  Wat is een ultrasound- onderzoek precies. Is dat iets anders dan een echo?

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Hi dank - nee sorry echo is hetzelfde als ultrasound - taalverschil alleen. Ik ben echt op zoek naar mensen die aangetoonde stenen op de echo hadden met een bepaalde omvang en die de flush hebben gedaan en daardoor een operatie hebben kunnen voorkomen/afzeggen. Geweldig dat je van je symptomen af bent - het lijkt mij inderdaad een goede remedie.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Kijk eens op www.curezone.com. Of bel eens een behandelaar op, zij hebben er veel ervaring mee, zodat je een goed advies krijgt.
  Ik ben benieuwd hoe het verder gaat met je, zou je nog eens een bericht willen schrijven? Heel veel beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Heb veel last van hoofdpijn, chronische vermoeidheid en vermoeide zware benen. Heb totaal geen last van de darmen, maar overweeg wel met de leverreiniging te beginnen omdat ik denk dat ik toch last heb van toxische belasting. Zit alleen met het probleem van de darmreiniging. Kan dit zonder therapeut? Graag tips hieromtrent .

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Sorry voor mijn late reactie. Ik zou zelf altijd eerst naar een behandelaar gaan, zodat je zeker weet of dit de juiste behandeling is. Misschien zijn er wel hele andere mogelijkheden om deze klachten te behandelen. Ik heb goede ervaringen mat een darmtherapeut die tevens natuurtherapeut is. En een mesoloog kan ook oorzaken van dit soort klachten opsporen en behandelen. Een aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Weet iemand van ertsen, therapeuten in België die hier mee bezig zijn? Ik heb namelijk al verschillende kuren gedaan, en fysische conditie gaat eerder achteruit en zou dan graag ook wat meer opvolging hebben , vooral ivm darmproblematiek.

  Gr

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 46. google eens op liverflush of leverspoeling + therapeut.
  Op www.innerwave.nl staan ook adressen in België. Mogelijk dat er ook behandelaars voor liverflushes bij zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Darmspoelingen kunnen ook helpen om bv hoofdpijnklachten te verminderen. In de apotheek kun je een soort plasticzak kopen met een slang en een kraantje eraan,(is niet duur) vullen met water en wat hoger hangen en het water loopt je darm in. Ervaringen zijn wel te vinden op internet. Heb er zelf ook ervaring mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Heeft ooit iemand zo lang een kuur gedaan dat de 'leverstenen' niet meer kwamen? Lijkt er nl. sterk op dat de 'stenen' gewoon olijfolie resten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 49. jazeker!

  De grootte van de steentjes veranderde bij elke spoeling. Tijdens de laatste kuren waren kleine witte steentjes met een vieze geur. Als ik ze oppakte met een pincet kraakten ze kapot.

  Mijn darmtherapeut vertelde dat haar patiënten soortgelijke ervaringen hebben. Na de laatste steen was ik eindelijk van mijn ellendige pijn af. Wat een opluchting.

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Mij heeft de kuur tot aan de dag van vandaag zeker geholpen. Het zijn meer de alledaagse kwaaltjes die bij mij echt verdwenen zijn, vooral veel minder hoofdpijn (!).

  Ik moet zeggen dat ik zelf het boek van Andreas Moritz niet gelezen heb. Heb zelf voorafgaand aan mijn eerste kuur veel informatie op internet opgezocht. Er is erg veel te vinden. Toen ik voor het eerst ging starten heb ik het gedaan aan de hand van het e-book op http://www.reiniginglever.nl erg fijn en handzaam om mee te beginnen, veel tips over voeding ook.

  Nu ik zelf de 3e kuur achter de rug heb zorg ik zelf ook dat ik qua voeding mijn lever goed en gezond blijf ondersteunen. Ik denk dat ik begin volgend jaar mijn 4e kuur ga doen. Zal jullie op de hoogte houden! :-)

  Groetjes,
  Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 51. wat een positief verhaal. Ik wens je veel succes en ben benieuwd hoe het verder gaat. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Voor een betere flush kun je ook:
  De meest effectieve versie van de lever reiniging begint met 1 eetlepel van de pure, koudgeperste olijfolie
  gemengd met 1 el citroensap op een lege maag tijdens de 6 dagen van voorbereiding nemen.
  Begin met 1-2 glazen warm water eerste ding in de ochtend en wacht 10-15 minuten.
  Meng de olie goed met het citroensap en drink het. U kunt eenvoudig na 1 uur
  ontbijt. zie:
  http://www.salunajyah.wg.vu/editor/12753188697281/Die_Leberreinigung.pdf

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Elk lichaam is anders, niet iedereen kan dit aan, ik kon destijds geen druppeltje olie verdragen zonder galkolieken te krijgen. Nu alle leverstenen eruit zijn (na vele liverflushes) is het een heel ander verhaal; elke dag gebruik ik olijfolies om de galstroom op gang te houden! Ik ben nu helemaal gezond.

  BeantwoordenVerwijderen
 54. Geeft alleen het innemen van artisjokcapsules de stimulans om galstenen af te voeren via de ontlasting?

  BeantwoordenVerwijderen
 55. Mijn eigen ervaring is dat ik toch echt de leverspoelingen nodig had, artisjok was alleen maar ondersteunend.

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Kunnen de bioresonantiekorrels ergens worden aangekocht ?

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Bij de praktijk van Hans Reijnen, ze worden per post opgestuurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 58. Hallo allemaal,
  Na een aantal jaar, periodes met last aan mn galblaas en soms ook een kolieken aanval, de stap genomen om het te laten onderzoeken. Op een echo blijkt dat ik 3 grote stenen heb van gemiddeld 2,1 cm. Het advies: galblaas operatief verwijderen. Ik ben hier nogal huiverig over aangezien de galblaas zeker een fuctie heeft. Via wat google research heb ik het boek van andreas moritz besteld en gelezen. Er zijn veel tegestellende berichten. Het zouden olijfolie brokjes zijn die je in je ontlasting vind en andere zijn weer super enthousiast en hebben daadwerkelijk resultaat. Ik vraag me ook af; hoe kunnen stenen van 2 cm door zo'n klein galweggetje heen? En wat als ze klem komen te zitten? Dan ben ik nog verder van huis.. heeft iemand ervaring met dergelijke grote stenen? Ik hoor het graag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelf ben ik ervaren leverspoeler, ik doe het om het half jaar. In het begin lijkt het allemaal wat raar en vies. En heb je er argwaan voor. Maar eens je de steentjes uit je lichaam ziet komen (je moet ze wel opvangen om ze te zien), weet je genoeg. Lees een keertje de website van Hans zelf. Hij weerlegt wat je hierboven zegt en wat op die bepaalde Google pagina staat... Succes! En gewoon doen zou ik zeggen. Een keertje reinigen, kan zeker geen kwaad...

   Verwijderen
 59. Hallo, ik heb inderdaad ervaring met zo'n grote stenen en ik ben ze pijnloos kwijtgeraakt dankzij de spoelingen. Ik heb stenen tot 3,5 cm. gezien. Ik heb eerst het boek gelezen en daarna met mijn huisarts en darmtherapeut Katinka Gerrits overlegd. Ik vind ook dat elk orgaan een functie heeft en hoor dat spijsverteringsklachten na een galblaasverwijdering voorkomen zoals diarree. Een operatie kan altijd nog als dit niet werkt.
  Het is een veilige methode maar helaas nog té onbekend. En het is inderdaad ongelofelijk maar tóch waar. Ik ben er heel blij mee.
  Je zou ook nog op www. curezone.org, klik op forum en dan op"gallbladder remedies". Misschien helpt dit je om over de drempel heen te komen. Moritz heeft een heel boek tot in de detail volgeschreven, hij zou wel heel veel fantasie moeten hebben om dit te schrijven als het niet waar zou zijn. Met deze gedachte ben ik destijds een hele reeks spoelingen begonnen met uitstekend resultaat.
  Heel veel succes, ik hoop dat je t.z.t. het resultaat kan doorgeven op deze site, zodat anderen er iets positiefs uit kunnen halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 60. Wat denken jullie van deze duitse methode:

  https://www.sein.de/die-wundersame-leber-und-gallenblasenreinigung/

  Cholesterinsteine oder Gallengries beseitigen  Um Cholesterinsteine zu beseitigen:
  Für 4 bis 8 Wochen täglich 50g Lecithin Granulat (z.B. von DM 300g ca. 4,95 €),
  einrühren in in Milch oder O-Saft und runter damit (manche finden den Geschmack grässlich)…., wirkt aber Dank Cholin (Phospahtidylcholin), welches normalerweise im Gallensaft vorzufinden ist, nur leider bei Besitzer von Cholesterinstein(e) zu wenig.

  Um Gallengries zu beseitigen:
  Für ca. 4 bis 8 Wochen mindestens 2x je Woche eine höhere Menge >100g Fett (*) verzehren.

  * 100g sind eigentlich das tägliche Soll eines 70 KG schweren Mannes.

  Mit dieser Menge an Fett kann Gallengries aus der Gallenblase ausgespült werden und über den Gallengang in den Zwölffingerdarm gelangen.

  Ausserdem mehr Eiweiß essen, Eiweiß säuert Blut, Urin und auch den Gallensaft an, wodurch Gallengries (Calcium Steinchen in der Regel bis ca. 4 mm), sowie Nieren- und Blasensteine gänzlich unterbleiben.

  Ebenso lässt sich durch eine erhöhte Eiweißzufuhr bereits bestehender Gallengries-, wie auch Nieren- und Blasensteine auflösen.

  BeantwoordenVerwijderen
 61. In 2009 mijn eerste leverflushes gedaan. Wat een succes wel 300 steentjes. Daarna wel klachten gehouden maar geen echte leverflushes meer gedaan. Wel goed om mijn lever gedacht dmv voeding en eenvoudige reinigingen ( eigeel olijfolie en citroensap op nuchtere maag), toch zijn mijn klachten altijd gebleven. Ben er nooit mee naar reguliere circuit gegaan, dat was een gevoel van mijn intuïtie. Nu is het 2015 en ik ben twee burnouts rijker en heb nog steeds onlastingproblemen. Vaak dunner en lichter van kleur. Nu heb ik vorige week de leverflushes weer gedaan en het resultaat was echt teleurstellend... Hooguit 10 steentjes en wat gruis verloren. Ik ben er nog wat beduusd van omdat ik veel meer verwacht had ( pijn in rechterschouder arm en drukkend gevoel lever en wat jeuk in mijn middel). Nu was het zo dat ik me om 4 uur in de nacht wat zorgen heb gemaakt om mijn dochter die nog thuis moest komen van opstap zijn. Zou dat het resultaat negatief beïnvloed hebben? Ook kwam er de volgende dag een taaie slijme witte drab uit mijn darmen na veel pijn, wormen of witte stenen? Ik ben best bang dat ik een leverziejte heb en dat ik daarom zo weinig steentjes had. Wat raadt u mijn aan, gewoon doorgaan met de fkushes ondanks dat er zo weinig uitgekomen zijn? Ik heb mijn darmen vooraf en achteraf gereinigd met Colosan ipv darmspoelingen. Hoor graag van u. Driebloemenopeenrij@hormail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 62. Het is moeilijk om te beantwoorden, ik kan mij herinneren dat bij mijn eerste flushes weinig stenen kwamen, maar de latere flushes brachten meer op. Nu ben ik geen therapeut, misschien eens contact opnemen en en het probleem bespreken, een therapeut heeft veel ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 63. Hoi, Ik heb gister en vandaag een korte leverreiniging gedaan. Het is de tweede keer. Ik heb em gedaan volgens de handleiding op de website "heel natuurlijk" : https://www.heelnatuurlijk.nl/index.php/tweedaagse-leverkuur-van-dr-clark/
  De eerste keer was twee weken geleden en toen kwamen er inderdaad balletjes uit, gelig vanbuiten, erwtengroen van binnen. Dit keer kwamen er een soort klonten vet uit, sommige best groot (zo lang als een pinknageltje) (lastig dit te omschrijven). Ze waren ook gelig7huidkleurig van buiten en vanbinnen ook, maar met een zweem groen. Ze waren helemaal zacht, het leek wel puur vet. weet iemand wat dat was? (Ik vraag me af of het een reactie zou kunnen zijn van de annanassaop die ik gister heb gedronken (een glas) of dat het echt uit mijn lever is komen zetten.) Maar ik ben dus benieuwd of iemand weet wat het was of het zelf ook heeft gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 64. Osteopaat Rotterdam4 juli 2016 om 13:58

  heel erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 65. Ik heb nu 2x een reiniging gedaan. met de 1e x meer stenen dan de 2e. De laatste is nu 2,5 week geleden. Voel me nu sinds een paar dagen behoorlijk beroerd. branderige pijn in maag en steken in buik. Steken in mijn rechterzij. Pijn in de schouders. Herkenbaar voor iemand? maak me toch wel zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 66. Hier mijn verhaal.
  Ongeveer 5 jaar geleden heb ik een leverflush gedaan. Alle voorbereidingen precies opgevolgd volgens het boekje.
  Vrijdags om 22.00 uur nam ik de laatste slok (olijfolie met grapefruitsap).
  Hierna voelde ik samentrekkingen in mijn lever- en galstreek.
  Zaterdags begon ik “steentjes” uit te scheiden. Alles verliep prima. Ook voelde mijn lever- galzone heel zacht.
  Zondag begon ik weer redelijk normaal te eten, zeker niet te zwaar. In de middag van die zondag had ik nog een feestje.
  Hier besloot ik een heerlijk stukje roomtaart te eten. Halverwege deze taartpunt kreeg ik ineens een hele heftige kramp en scheurend gevoel in mijn lever- gal streek.
  Het ging daar echt heel heftig tekeer. Hierna begon de ellende. Ik begon geler te zien, vooral na het eten. Normale ontlasting heb ik nooit meer gekregen nadien. Het waren alleen nog maar keutels tot op de dag van vandaag.
  Bristol Stool Chard nr 1 om precies te zijn.
  Ook kreeg ik al snel eczeem rondom mijn middel en in de rest van mijn onderlichaam. Hierbij had ik zeker niet het gevoel dat dit ontstond als reiniging. Ik had meer het idee dat het
  ontstond door een niet goed meer functioneren van mijn lever en gal. De gele kleur en het eczeem is uiteindelijk na enkele maanden verdwenen.
  Hierna heb ik nooit meer een leverflush gedaan. Ben te bang voor fatale gevolgen en dan denk ik vooral aan de alvleesklier.
  Druk in mijn lever en galzone voel ik nog steeds. Ik denk dat door het roomtaartje er nog eens een galstoom op gang is gekomen, welke niet meer door de toen al weer vernauwde gangen zijn uitweg heeft kunnen vinden.
  Een lever- en galzuivering zal ik niet snel adviseren naar anderen toe. Dit om verschillende redenen.
  Ten eerste omdat het zeker niet altijd goed gaat, hier zijn veel recensies over te lezen en ook gezien mijn eigen ervaring. Uiteraard zijn er gelukkig ook veel goede ervaringen, maar laten we de negatieve ervaringen zeker niet over het hoofd zien.
  Ten tweede omdat de zogenaamde deskundigen ook niet meer weten dan de informatie uit het boek en hun eventuele eigen vakkennis als Natuurgeneeskunde, arts etc.
  Bij deze problemen heeft geen enkele therapeut mij kunnen vertellen wat er precies gebeurd is. Ook een echo leverde niets op. Hiermee wil ik zeggen: mochten er problemen ontstaan, dan is de kans groot dat niemand je verder kan helpen.
  Ten derde is het heel jammer dat de zuivering niet regulier onderzocht wordt. Het kan toch niet zo zijn dat niemand precies kan vertellen waar de “steentjes” die je uitpoept na de zuivering uit bestaan.
  Het moet toch normaal mogelijk zijn dit verder te onderzoeken in een lab. Ik kan me niet voorstellen dat dit een enorme investering is. Daarom vraag ik mij dan ook af wat de reden is dat dit nog nooit gebeurd is.
  Ten vierde zou ik nooit meer voor een dergelijk heftige methode gaan. Met gezonde voeding (biologisch) bestaande uit voldoende variatie aan groente, goede vetten en eiwitten, voldoende beweging en ontspanning
  kom je ook een heel eind. Het gaat uiteindelijk toch om een zuivering op langer termijn. Ook kunnen kruiden gericht op de klacht veel verbeteren en deze zijn ook beter bij te stellen mocht er iets mis gaan.
  Dr. S. van As bekend van het boek “darmklachten” vindt overigens een hoge klysma een heftige inbreuk op je microbioom. Volgens haar zeker geen aanrader.

  Hoor graag jullie mening of eventuele tips.

  BeantwoordenVerwijderen
 67. Hallo iedereen, ik ben Stacy voor verenigde staten, ik was getrouwd met een man waar ik zoveel van hield, dat ik niet zonder hem kon, ik was zo verslaafd aan mij maar na een tijdje verloor ik hem aan een van zijn slay-werknemers, ik heb keerde zich tegen me dat ik de hele dag huilde, waarna ik mijn moeder vertelde en zij mij naar een geweldige dokter uit Afrika stuurde, nadat ik werkte voor mijn man was terug bedelen ik was zo verrast dat we nu samen leven, als je daar BEN JE GEDRUKT, ZIEK, HEB JE EX MINNAAR TERUG, NODIG EEN SPELL OM DE LOTERIJ TE WINNEN, WORD PROMOTED OP HET WERK, WORD ZWANGER EN HEB JE EIGEN BABY, CURE NY TYPE ZIEKTE, neem contact op met de geweldige Dr Ebore. dreborespellcaster@hotmail.com .. zijn webpagina is. eboresolutionhome.webs.com .. inderdaad dokter je bent geweldig ..

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor uw reactie.